Gehaktrolletjes in calvadossaus



Een van mijn favoriete kookboeken is The Dutchman's Kitchen van foodwriter Dirk-Jan Zonneveld. Het idee voor dit boek ontstond toen hij 7 jaar in New York woonde. Er staan niet alleen heerlijke recepten in maar ook prachtige verhalen over het leven daar. Hij noemt dit gerecht "La liberté met calvados". Het zijn een soort slavinken maar dan heerlijk ge-upgrade. Het werd in het bevrijdingsjaar door zijn moeder in een radioprogramma opgepikt en is favoriet gebleven, en dat is het bij mij nu ook.

500 gram half-om-half gehakt (neem vers gehakt van een fijne slager)
2 sjalotten, fijngesnipperd
1/2 stengel bleekselderij, fijngesneden
1 el fijngesneden peterselie (platte wat mij betreft) en wat takjes ter garnering
mespunt versgerapte nootmuskaat
50 g gedroogd broodkruim, of paneermeel
1 ei, losgeklopt
zeezout en versgemalen peper
16 plakjes gerookt ontbijtspek
olijfolie (en/of margarine, ik gebruik altijd half olie, half blueband dan verbrandt het vet niet zo snel)
1/2 appel, geschild en in blokjes besprenkeld met citroensap (ik heb een hele elstar gebruikt)
75 ml calvados
1 el bloem
125 ml melk
125 ml runder- of kalfsbouillon (ik gebruikte runderfond)
1 el tomatenpuree

Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng het gehakt in een schaal met sjalot, bleekselderij, peterselie, nootmuskaat, ei, broodkruim, peper en zout naar smaak. Kneed het goed door met je handen en maak er acht rolletjes van, plat de uiteinden af. Wikkel om elk rolletje 2 plakjes ontbijtspek. Verhit een scheut oliijfolie met 25 gram boter in een pan met dikke bodem. Bak de rolletjes op matig vuur in ca 10 minuten rondom bruin. Ik deed het aanbraden in twee keer. Dan deksel op de pan, vuur laag en nog 5 minuten smoren. Haal de rolletjes dan uit de pan en zet ze in een braadslee in de voorverwarmde oven. Schenk het braadvet op 1 eetlepel na uit de pan. Bak de appelblokjes hierin een paar seconden. blus af met de calvados en laat de drank op matig vuur verdampen. Strooi de bloem over de appel en schep de blokjes een paar keer om. Schenk al roerend de melk en de bouillon (of fond) erbij en meng de tomatenpuree erdoor. Laat nog een paar minuten sudderen tot de saus de gewenste dikte heeft. Kruid zonodig bij met zout en peper.

Haal de schaal met gehaktrolletjes uit de oven, schenk de saus erover en garneer met peterselie. Gewoon een gekookt aardappeltje erbij is al prima. Dan nog spruiten misschien, helemaal volmaakt, als je van spruiten houdt tenminste.