Vrij naar een recept uit een vlaams kooktijdschrift, deze coq au vin. (Ambiance 101 recepten, Lente-zomer special).
1 kip in 8 stukken (of een paar kipkarbonades icm kipfilets wat je wil, officieel moet het natuurlijk een haan zijn).
4 sjalotten, grof gesneden
250 g kastanjechampignons
200 gram spekreepjes
1 el bloem
1 blikje tomatenpuree
1 fles rode wijn (ik gebruikte valdivieso cabernet sauvignon, o.a. Gall&Gall)
arachide-olie of (braad)boter
peper en zeezout
4 takjes tijm
4 laurierblaadjes
150 g zilveruien
Braad de stukken kip in een pan met dikke bodem in de olie of boter aan alle kanten bruin en kruid met peper en zout naar smaak. Haal de stukken uit de pan. Voeg de sjalotten toe aan het vet en bak ze een paar minuten op matig vuur. Strooi de el bloem erover en bak even mee. Doe de kip er weer bij en giet de fles wijn erbij en voeg de tomatenpuree, laurier en tijm toe. Laat 30 minuten sudderen op laag vuur, schep het schuim er zo nu en dan af.
Bak de spekjes uit in een beetje boter of olie in een andere pan. Laat ze uitlekken op keukenpapier. In het resterend bakvet (als het te veel vet is giet dan wat weg) de champignons en zilveruien bakken. Blus af met wat water en voeg de champignons en uien toe aan de wijnkip. Laat nog 30 minuten stoven tot de kip gaar is en de saus ingedikt. Proef even; als je de saus te zuur vindt voeg dan wat suiker of honing toe. Voeg vlak voor het serveren de spekjes toe en roer nog even goed door. Geef er rijst bij, gekookte aardappels of aardappelpuree.