Draadjesvlees



Deze keer met kuitlappen op advies van @slagervanderzon, 1,5 kg. Die kuitlappen waren mooi ik ben helaas vergeten een foto te maken. Sorry.
Vlees ruim van te voren (2 uur ofzo) uit de koelkast halen en vlak voor je het gaat braden kruiden met peper en niet te veel zout. In braadpan 1 heel pakje margarine (blueband 250 gram) smelten en bruin laten worden. Als het schuim wegtrekt de lapjes aanbraden, niet teveel tegelijk. Dus 2 erin, keren, dan uit de pan op bord leggen en de volgende braden. Paar kruidnagels erbij en een paar blaadjes laurier. Al het vlees terug in de pan doen en lauwwarm water toevoegen tot het vlees onder staat. Evt bouillonblokje of maggiblokje erbij maar dat hoeft niet. 2 eetlepels azijn erbij langs de rand van de pan. Je kunt het vocht later ook nog inkoken en op smaak brengen. Dan op laag vuur met deksel op de pan minimaal ZES uur laten stoven. In kookboeken staat altijd 2 a 3 uur stoven. Dat is te kort. Laag vuur dus MINIMAAL ZES UUR en HET MAG NIET KOKEN. Laag vuur is heel laag vuur, het mag niet borrelen. Af en toe zie je het vocht iets bewegen dan is het goed. GIET GEEN KOUDE VLOEISTOF OP HET VLEES. Het vlees mag niet schrikken. Tip van de slager: leg er een bord bovenop zodat het vlees goed onder blijft.

Na die ZES uur heb ik het vlees voorzichtig uit de pan gehaald. Daarna heb ik het vocht flink ingekookt, zeg maar tot een derde van het oorspronkelijke volume. Toen op smaak gebracht met wat ketjap. Een glas rode wijn kan ook, of donker bier, voor mijn part port als je het zoetig wilt, zorg dat die saus lekker smaakt en dikker is geworden. Wat mosterd erdoor als je daar van houdt. Ontbijtkoek kan helpen om te binden. Allesbinder is uit den boze!!! Dat is heel smerig!!
Als het voldoende is ingekookt doe je het vlees er weer bij en stoof het desnoods nog een uur als het nog niet genoeg uit elkaar valt naar je zin. Erbij eet je een stamppotje, of gekookte aardappels met herenbonen of spruiten.