Haaien zijn er als de haaien bij. Dolfijnen vinden ze dolfijn. Vissers proberen zeepoffertjes aan de haak te slaan, in de hoop een hamerhaai te vangen. Dat lukt meestal niet, omdat die vissers er zelf ook niet af kunnen blijven.
Nodig voor 80 zoute zeepoffers:
beslag:
125 gram boekweitmeel
125 gram tarwebloem
4 deciliter lauwwarme melk
50 gram gesmolten boter
1 ei
5 gram droge gist
1/2 theelepel zout
topping:
150 ml crème fraîche
1,5 ons gerookte wilde zalm, in stukjes
4 takjes dille
verder nodig: kwastje, zonnebloemolie, poffertjesfles, poffertjespan
Meng meel, zout en gist in een grote beslagkom. Maak een kuiltje in het midden en klop de melk erdoor. Doe het losgeklopte ei en de gesmolten boter erbij. Klop alles tot een glad beslag. Dek af met een theedoek en laat 45 minuten rusten op een warme plek.
Doe het beslag in een speciale poffertjesfles. Dat is zo’n handig ding waarmee je het beslag gedoseerd in de pan kunt spuiten. Zet de poffertjepan op het vuur. Vet de rondjes in met een kwastje en laat de pan gloeiend heet worden. Vul de rondjes voor 3/4 met beslag. Zet het vuur wat lager. Draai de poffertjes om (met een vork) als de bovenkant grotendeels is gestold. Bak de andere kant goudbruin en haal de poffertjes uit de pan.
Laat de poffertjes wat afkoelen op een schaal. Versier met een dotje crème fraîche, gerookte zalm en een plukje dille.
Dit recept is te vinden in het ultraleuke kinderkookboek Keet Smakelijk van Laura Emmelkamp en Scato van Opstall.
Meer info op: www.keetsmakelijk.nl.