maandag, oktober 12, 2009

Ordinaire zuurkool met banaan en rookworst



Zuurkool kan best snel al heb ik een hekel aan al die vuile pannen. Alles apart koken hoeft natuurlijk niet je kan ook zuurkool met aardappels in een grote pan flikkeren met de hemaworst erbovenop maar dan moet je een grote pan afwassen en daar heb ik een nog grotere hekel aan. Ik wil die aardappels ook iets harder laten koken dan de zuurkool. 2 pannen dus. Voor 2 personen:

500 gram kruidenzuurkool
750 gram aardappels
2 el creme fraiche
25 g boter
1 banaan
1 rookworst (hema)
1 pakje instant jus.

Aardappels 20-25 minuten koken. Zuurkool 20-25 min zachtjes koken met rookworst er bovenop. Of apart wat je wil. Pakje jus* maken volgens gebruiksaanwijzing. Aardappels afgieten en stampen (of door de pureeknijper) met 2 el creme fraiche. Zuurkool afgieten en erdoor roeren. 25 g boter erdoor voor smeuiigheid. Banaan** in plakjes en erdoor roeren. Versgemalen peper en zout naar smaak toevoegen. Rookworst in plakjes snijden. Zuurkool op borden verdelen, plakjes worst erop schikken. Jus erbij of eroverheen.

* Pakjes jus zijn prima te modificeren. Uitje fruiten in 25 g boter of margarine. Teentje knoflook erboven uitpersen. Ook lekker; wat groene peperkorrels meefruiten. Afblussen met scheut rode wijn of port. Aanvullen met water tot totale hoeveelheid vloeistof die op pakje staat. Juspoeder toevoegen en aan de kook brengen. Even rustig laten doorkoken.

** Banaan is lekker, ananas ook, of appel. Varieer en combineer. Wat uitgebakken spekjes erbij maakt het nog lekkerder.