Tom Kha Kai


In veel variaties op het web te vinden, maar dit is mijn gemodificeerde versie van deze goddelijke thaise soep. Voor ruim 2 personen:

1 el zonnebloemolie
5 cm verse laos (galanga)
2 stengels sereh
2 sjalotten
8 limoenblaadjes
1 limoen
1 teentje knoflook, geperst
1 kipfilet
10 kastanjechampignons in vieren gesneden
ca 10 zwarte peperkorrels in vijzel geplet
1 spaanse peper
4 dl kokosmelk (1 blik)
2 dl water
1 tl bouillonpoeder (tuinkruiden)
1 eetlepel bruine suiker of palmsuiker
2 eetlepels nam pla
3 eetlepels grofgesneden koriander

Los het bouillonpoeder op in 2 dl warm water. Snijd de laos in dunne plakjes. Snijd de sereh in schuine stukjes van 2 cm. Kneus deze in de vijzel.
Was de Spaanse peper en snijd deze in schuine plakjes, haal voor milder de zaden eruit.
Verwarm de zonnebloemolie in een pan, niet te heet. Bak hierin de grof gesneden sjalotten, de sereh, de knoflook, de galanga en de zwarte en spaanse peper 2 minuten zachtjes zodat de aroma's vrijkomen. Blus af met de bouillon en voeg de limoenblaadjes toe. Voeg de kokosmelk, de champignons, de kip, de vissaus en suiker toe. Laat het geheel ± 10 minuten zachtjes koken. Pers de limoen uit. Doe in elke kom 1 el limoensap, schenk de soep erop en garneer met koriander.

Meer thais en andere versie hier.