dinsdag, november 25, 2008

Waldkornpyramides van Anja


Er zijn diverse basisingredienten (lees meel) voor het maken van waldkornbrood en dus ook de waldkornpyramide. Bij gebruik van Soubry meel (o.a. Makro) moet zelf nog gist, zout en boter worden toegevoegd. Soesie meel is wat makkelijker. Daar hoeft alleen maar water bij. Het heeft een hele goede smaak !!! Wij gebruiken echt waldkornmeel van de warme bakker. Dit meel moet nog verdund worden met bloem.
Het maakt dus niet uit welke basis je gebruikt, gewoon de handleiding op het pak volgen voor het maken van het deeg.

Het maken van de pyramides gaat heel simpel. Draai van 500 gram meel een mooi soepel deeg. Wij doen dit 3 minuten op de langzame stand van de deegmenger en daarna 10 minuten op stand 2. Het kneden gaat ook goed in de BB machine. Laat het deeg 30 minuten rijzen en druk het daarna plat. Verdeel in twee gelijke bollen.
Leg de bollen op een met zonnebloemolie ingesmeerde pizzavorm van ongeveer 28 a 30 centimeter doorsnede. Druk de bollen weer plat en rol het deeg tot een mooie ronde lap op de pizzaplaat. Let op niet te groot, blijf een stukje van de buitenrand (gaat handig met een recht frisdrankglas als deegroller). Verdeel de ronde lap deeg met een deegsteker 6 gelijke stukken. (zie foto). Bestrijk de stukken met wat zonnebloemolie. Laat de zo gemaakte pyramides ongeveer 60 minuten narijzen in een tot 30 graden
voorverwarmde oven. Let op de oven mag niet te warm zijn dus na het voorverwarmen uitzetten !!! Het narijzen kan natuurlijk ook voor de kachel onder een doek of zoals wij doen in een rijskastje. De pyramides na het rijzen in een tot 240 graden voorverwarmde oven in 10 minuten afbakken. Lekker !!!!