zondag, april 27, 2008

Arroz de Valencia


Essentieel bij alle paella's is de rijst, het water (of bouillon) en de basis van tomato frito (gefrituurde tomaten). Een paella-pan (paellera) verdient aanbeveling. Oorspronkelijk wordt het gerecht buiten op houtskool gekookt.

Paella Valenciana (3 tot 4 personen)

100 cc olijfolie
400 gram rondkorrelige rijst (arroz bomba)
600 gram kip in stukken
500 gr konijn in stukken
250 g snijbonen
200 g Garrofo bonen (grote witte boon, boterboon)
3 rijpe tomaten (of pakje tomato frito), ontveld en fijngesneden
1/2 tl saffraan
2 tenen knoflook
1 tl zoet paprikapoeder (pimenton dulce)
1 tot 1.2 liter water (of kippebouillon)

Bak de stukken kip en konijn bruin in de olijfolie. Voeg de tomaten en de gehakte knoflook toe laat even meebakken. Voeg de grof gesneden snijbonen en de witte bonen toe, en het paprikapoeder, fruit ook even mee. Voeg het water toe. Breng aan de kook. Voeg de saffraan en rijst toe en roer voorzichtig door, verdeel het gelijkmatig over de paellapan. Zet het vuur laag en laat nog ca 20 a 30 minuten sudderen totdat de rijst gaar is en al het water heeft opgenomen. De rijst moet op de bodem wat crispy (soccarat) worden.

Stap voor stap foto's hierrrr>>