woensdag, februari 13, 2008

EEN JAMIETJEVanavond weer eens, sinds lange tijd, een Jamietje klaargemaakt. U weet wel, die lispelende kok die twee jaar geleden nog op zijn rokende scooter kaaswinkels binnenreed en die met een dieselbusje door Italië trok. Jamie heeft nu marketingtechnisch de eigen tuin ontdekt. Lekker klootzakken in de aarde en zes maanden wachten tot je uien kunt eten. Niks voor mij, dat geforceerde baarmoederkoken, In een tuin naar een prei kijken, ik heb wel wat anders te doen.

Het keek wel lekker, die lispelaar midden in de tuin. Alles was weer heel erg easy peacy en al het eten dat hij maakte was the fucking greatest food in the world. Fijn programma om een pizza bij op te warmen in een benzine-oven.

Maar opeens zag ik hem staan rommelen met aardappelen en uien. Mijn twee favoriete gewassen. Het zag er verdomd lekker uit. Als je zijn gelul negeerde was dit gerecht best te doen.

Vanavond heb ik het geprobeerd en het was heerlijk.

Laat bij een goede slager een mooie varkensrollade opbinden.
Koop verse marjolein, een paar laurierblaadjes, venkelzaad, flink wat rode uien, verse knoflook, witte wijn, boter, olijfolie en goedkope balsamico.

Hak de marjolein lekker fijn en bestrooi het keukenblok met het kruid. Gooi er flink verse peper en grof zout bij. Kneus de venkelzaadjes in een vijzel en doe ze er bij. Rol de rollade er goed doorheen. Helemaal rondom met kruidenmengsel bedekken. Er in drukken.

Vlees aanbraden in olijfolie samen met wat halve uien en knoflookbolletjes. Overgooien in bakblik en vijftig minuten in de oven zetten. 200 graden.

Kook de aardappels vijf minuten en snijd ze in grote parten. Uien in vieren snijden. Knoflooktenen kneuzen. Alles in driekwart pakje boter even kort aanbakken, in ovenschaal gooien en dan bijna halve fles (!!) balsamico er overheen. Goed doorroeren. Als vlees klaar is deze schotel in oven.

Jus en uienmengsel van het vlees overgooien in pannetje. Wijn er bij. Roeren en in laten dikken. Aan einde door zeef drukken.
Aardappelen en uien ongeveer 50 minuten in oven laten tot ze bijna donkerbruin zijn.
Jus over gesneden vlees heen schenken. Bek open doen en net als Jamie afblussen met speeksel.