zondag, september 30, 2007

Garnalenkroketjes.....

Garnalen pellen kan ik als de beste, maar kroketten maken is een heel ander verhaal!

Nodig voor ongeveer 20 kroketten:
200 gram (room) boter, 250 gram bloem, 50 gram gemalen parmezaan, 2 dl. slagroom, 2 dl. visbouillon, 3 eieren, 3 ons garnalen (hollandse!), sap van 1 citroen, paneermeel, zout, peper en nootmuskaat.

Begin 1 dag vantevoren!
Maak van de bloem, boter, room en bouillon een dikke saus (boter smelten, bloem er bij, goed roeren en het vocht al roerend toevoegen). Pan van het vuur halen en er 2 eidooiers doorroeren (eiwitten bewaren voor dag 2). Voeg hierna de garnalen en kaas toe en maak op smaak met peper, zout, nootmuskaat en citroensap. Goed mengen, in een schaal gieten en minimaal 1 nacht laten opstijven.

De volgende dag:
Neem eerst een seresta in en laat even inwerken.
Zet klaar: 1 schaal met bloem, 1 met 2 eiwitten + 1 heel ei (even kloppen) en 1 met paneermeel. Maak kroketjes (vorm maakt niet zo veel uit, wees blij als er enigszins vorm in komt): Schep een kleine hoeveelheid uit de schaal, rol ze in vorm, doe ze in de bloem, vervolgens in eiwit en als laatste in de paneermeel. Ga in geen geval met je eiwit-vingers in de paneermeel! Gebruik lepels! Bedek alles goed, anders lopen ze leeg bij het bakken! Frituur de kroketten op 180 graden tot ze krokant zijn. Eet ze met een lekkere salade en brood.

Ik vond het een verschrikkelijk kut-werk en heb er nu helemaal de ziekte in want van Dobben verkoopt ze tegenwoordig kant en klaar in de supermarkt! Maar goed, dan heten ze wel croquetten en dat klinkt misschien heel sjiek, maar die van mij zijn toch heel wat smakelijker!