woensdag, januari 17, 2007

Gedroogde tomaten

Ik weet niet waarom en het is ook helemaal niet handig midden in de winter, maar ik moest en zou gedroogde tomaten eten.
Bij de plaatselijke Lidl vinden ze het al heel vooruitstrevend om paprika's in een pot te verkopen, dus die verkopen geen tomaatjes in een potje olie......kut! En geen zin om naar de verderop gelegen AH te rijden, dus dan maar gewone trostomaatjes aangeschaft en een missie om het dan maar allemaal zelf uit te zoeken.

Het is eigenlijk een fluitje van een cent, het duurt alleen wat lang voor directe behoeftebevrediging........

Dompel een kilo tomaten na ze aan de onderkant ingesneden te hebben 15 seconden in kokend water, haal ze er uit en leg ze in een schaal met koud water. Laat ze afkoelen en haal de velletjes er af.
Snij kleine tomaten door de helft en grote in vieren. Je kan de pitjes met het meeste vocht er uit lepelen, maar vooral bij kleine tomaatjes is dat niet echt aan te raden, dan blijft er namelijk niet zoveel meer over.
Leg ze op een bakplaat met een anti-aanbak laag (ja dat hebben wij met onze nieuwe aanwinst!) of anders op bakpapier anders zit je over een jaar nog tegen de omtrek van gehalveerde tomaten aan te kijken.
Maar goed, waar waren we: tomaten bestrooien met peper, zout en oregano en in een voorverwarmde oven zetten van 120 graden (hetelucht) of 140 graden.
Na een uur de tomaten voorzichtig omdraaien en daarna nog 1 1/2 tot 2 uur laten indrogen.

Maak een mooie pot brandschoon en doe er een laagje olijfolie (ook een overschot van, want ook in het kerstpakket!) in, doe er 1 of 2 uitgeperste tenen knoflook bij en wat oregano en doe de ingedroogde tomaatjes er ook bij. Olie eventueel aanvullen, ze moeten onder staan.
Hierna minimaal 1 dag in de koelkast zetten en daarna lekker opeten.

Je kan natuurlijk naar smaak en behoefte andere kruiden toevoegen zoals basilicum en tijm.
De tomaatjes zijn heerlijk om zo te eten, maar kunnen ook door de pasta of een groene salade.