zaterdag, april 29, 2006

Eend à l'orange

Sinds kort zwemmen er 2 eenden in onze vijver van postzegelformaat......Hierbij dus een klassieker op deze koninginnedag!

Nodig: 1 panklare wilde eend zout en peper 1 kleine ui 1 worteltje 40 gram boter 4 sinaasappels 1/2 liter rode wijn mespunt suiker 1 theelepel maizena 3 eetlepels sinaasappelmarmelade

Bereiding: Bestrooi de eend aan de binnen- en buitenkant met zout en peper en bak de eend in de boter aan alle kanten bruin.
Schil en snipper ui en wortel en bak deze even mee.
Braad de eend, onder vaak bedruipen, verder gaar in 1 uur.
Haal de eend uit de pan en houd deze warm.
Haal ui en wortel uit het braadvet.
Boen 2 sinaasappels af onder de kraan; dep deze droog en schil ze met een dunschiller. Snijd de schilletjes in dunne reepjes en bak deze even in het braadvet. Pers de geschilde sinaasappels uit en voeg het sap toe met de rode wijn.
Laat dit alles aan de kook komen en laat 5 minuten zachtjes koken.
Bind de saus met wat aangemaakte maizena.
Roer de marmelade en de suiker erdoor.
Leg de eend op een voorverwarmde schaal en giet de saus erover.
Snijd de overige 2 sinaasappels in plakken en garneer hiermee de eend.