donderdag, februari 23, 2006

Risotto

Een geweldige risotto met pancetta en champignons heb ik van de week gemaakt, naar een recept van Culinette, die het weer had van een Italiaanse kookgoerin, Valentina Harris. Ik citeer:

"Risotto maken is een kwestie van geduld en verder niks. Voor deze risotto gebruik je mooie kastanjechampignons en pancetta. Kun je dat niet krijgen dan zijn kleine blokjes mager gerookt spek ook heel erg lekker. Verwarm in een aparte pan 1,5 liter kippenbouillon. Fruit 1 fijngesneden ui in een dikke eetlepel roomboter en vooral niet te hoog dat vuur. Lekker langzaam. 250 gram schoongemaakte en in plakjes gesneden champignons en fijngesneden pancetta of spekblokjes erbij. Rustig even om blijven roeren en vervolgens 400 gram risottorijst omscheppen erin. Nu is het een kwestie van niet te snel verder aktie ondernemen. De rijst mag niet bruin worden maar heb vooral even geduld. Dan doen we er een glas witte wijn bij en laten dat rustig even verdampen in de rijst. Pas daarna gaat er soeplepel voor soeplepel de bouillon bij. Steeds wachten tot de bouillon helemaal door de rijst is opgenomen voor je de volgende lepel erbij smijt. Je staat zeker zo’n 20 minuten te roeren voor alle bouillon op is. Als allerlaatste doen we een paar eetlepels heel fijngesneden verse peterselie erdoor en een dikke hand parmesaan en …… een klontje boter. Even omroeren nog en in grote kommen serveren met nog een schaaltje vers geraspte parmesaan voor de liefhebbers.
Dit recept is overigens van Valentina Harris die niet alleen heel wat kookboeken geschreven heeft (waaronder Risotto! Risotto!) maar die ook kookcursussen geeft op haar prachtige landgoed in Frankrijk of in Zuid Afrika."

Ik heb de pancetta, heerlijk spul trouwens, wel vooraf even uitgebakken in olijfolie, laten uitlekken op keukenpapier en daarna pas halverwege toegevoegd. Ik vond het een sensatie, het maken van dit gerecht. Lekker wat roeren in de keuken, ondertussen bijpratend met mijn gast onder het genot van een glas chardonnay. Die ook in de risotto ging, Concilio, Trentino Chardonnay 2004 (AH). Lekker erbij: grof gesneden tomaten en perziken uit blik.