zondag, mei 22, 2005

KABELJAUW VISSCHOTEL

Ingredienten:
1 kg kabeljauw, liefst kabeljauwhaasjes, dit zijn dikkere stukken
2 tenen knoflook

100 gram ontbijtspek (eerst even uitbakken!!)

voor de roux/saus
2 sjalotjes fijngesneden
25 gram boter
30 gram bloem
3 dl droge witte wijn
250 ml slagroom
100 gram oude geraspte kaas, extra belegen
100 gram garnalen

Vet een ovenschaal in met olijfolie en leg daarin de vis, in stukken van ongeveer vier bij vier centimeter gesneden. Hak de tenen knoflook en verspreid deze over de vis.
Bak de plakjes spek uit en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Bak de gehakte sjalotjes in de boter
Verwarm de boter in een sauspan laat de gehakte sjalotjes hierin even zachtjes bakken. Maak een roux met de bloem, dwz haal de gesmolten boter van het vuur en roer de bloem er doorheen.
Voeg de witte wijn toe en breng de saus aan de kook. Blijf roeren. Los de helft van de geraspte kaas op in de saus. Tot slot de slagroom er doorheen roeren. Op het laatst de garnalen door de saus mengen, van het vuur af.
Schenk de saus over de visschotel en strooi de spek en de rest van de geraspte kaas er overheen. Bak de schotel 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Geef er broccoli bij of een salade en stokbrood. Pasta kan ook.

Je kunt met dit recept eindeloos varieren.
Probeer bijvoorbeeld ook met scholrolletjes, of roodbaars, of zeewolf.
Een lekkere combi is ook die met rode pepers, banaan, spek en kaas.