vrijdag, november 12, 2004

PORTUGESE BEENHAM

Nu de beenham weer in de spotlights staat dankzij onze eigen Nico wil ik u mijn eigen gemodificeerde beenhamrecept natuurlijk niet onthouden.

Bij de AH hebben ze best fijne zgn. Amerikaanse beenhammetjes met een sausje erbij. Amerikaans is niet okee dus we doen het op zijn Portugees. Eerst braad je het beenhammetje rondom aan in braadboter in een goed pannetje. Frans gietijzer geeft het beste resultaat.
Is ie bruin en de pan heet, dan vuur lager zetten en ongeveer een uur laten braden. Gesnipperd uitje erbij en een paar gedroogde spaanse pepertjes. In dat uur sprenkel je er een paar keer wat honing en port overheen. Dat is erg fijn.
Aan het eind van de braadtijd haal je het hammetje uit de pan, pakt hem in aluminiumfolie en laat hem een kwartiertje rusten. In die tijd kun je spruiten koken en de saus afmaken, even lekker laten bruisen en het bijgeleverde zakje saus toevoegen, als de saus te dun is bind je m een beetje bij met wat aardappelmeel opgelost in port. Of hoe je dan ook gewend bent te binden, allesbinder is in ieder geval absoluut taboe. Allesbinder is fouter dan fout want je krijgt vellen op je saus leer gvd nu eens echt koken.
Als het goed is heb je ook nog inmiddels lekkere krieltjes uit de oven klaar, of je maakt gewoon aardappelpuree uit een pakje, dat mag ook.

Waar het nu op aankomt is het snijden. Gelukkig heb ik voor mijn verjaardag een nieuwe Global gekregen, en die deed het werkelijk geweldig. Na het rusten dus het hammetje in mooie plakjes snijden, op borden leggen en wat van de saus erover draperen. Rest van de saus apart erbij geven + spruiten en een aardappelproduct.