woensdag, augustus 18, 2004

Zuurdesembrood

Gebruik een grote glazen pot met deksel. Doe daar 1 kop magere warme melk en 2 eetlepels magere yoghurt in. Roer het goed door en sluit het goed af.
Laat de pot minimaal 2 dagen staan op een warme plaats, vervolgens 1 kop volkorenmeel toevoegen en goed mengen, eventueel wat water toevoegen) , het moet dik vloeibaar zijn.
Minimaal 3 dagen laten staan tot er bubbeltjes bovenkomen. Dit is de basis.

Doe 's avonds 500 gram volkorenmeel, 300 ml. water, 1 1/2 theelepel zout, 1 eetlepel suiker en 5 eetlepels zuurdesem in het blik van de broodbakmachine.
Na het piepsignaal om dingen toe te voegen heb ik er een paar eetlepes "dipper" bijgedaan.
Zet het witbroodprogramma (basic) aan. Goed opletten, want de machine moet je vlak voor het bakken uitzetten!
Zet de machine uit en laat het met rust en ook niet het deksel optillen, zo kan het deeg de hele nacht rijzen.
De volgende ochtend bak je het brood in 1 uur (extra bake), dus alleen het bakprogramma gebruiken zonder kneden en dergelijke.
Het restant in de pot kan je weer bijvullen met meel en water en kan je bewaren tot je het weer nodig hebt.