Maaltijdsoep

We koken elke dag, maar vallen toch wel eens in herhalingen, dus hebben we vrees ik steeds minder te loggen, maar hier weer een poging:
gepikt uit het Volkskrantmagazine van 11 oktober)
Voor ongeveer 6 personen:
Snij 3 grote, vastkokende aardappels, een flink stuk knolselderij en 2 winterpenen in blokjes, 2 uien en 2 preien in ringen, hak 3 tenen knoflook. Fruit de hele zooi op hoog vuur 10 minuten aan in olijfolie met 2 ons spek in dobbelsteentjes.
Was een pond linzen (bruine), voeg ze met laurier, tijm, peper, 2 blikken tomaten (a 400 gram), 2 liter water en een glas rode wijn toe, en laat alles een uur koken. Voeg daarna pas bouillonblokjes en/of zout toe anders worden de linzen niet gaar!
Gaar een rookworst of een andere droge worst, snij deze aan stukjes en voeg aan de soep toe.
Serveer er brood bij.
De volgende dag is de soep trouwens veel lekkerder!