donderdag, oktober 02, 2003

Hutspot

Maak een dag vantevoren het vlees:
Braad de runderlapjes (sucade of ander mager rundvlees) bruin, giet er zoveel vocht op dat het vlees bedekt is, voeg er een flinke scheut ketjap aan toe, een beetje ketchup, 2 laurierblaadjes, 4 kruidnagels en 2 bouillonblokjes of wat runderfond (wat ook heel lekker is: champignonbouillon, is alleen een beetje lastig te verkrijgen hier). Het geheel aan de kook brengen en minimaal 5 uur laten pruttelen, laurier en kruidnagel verwijderen, de jus binden en op smaak brengen met zout en peper.
Voor een nog magerder variant kan je het vet er de volgende dag afscheppen (maar een beetje vet is natuurlijk ook wel heel erg lekker)!
Hier staat het recept voor de hutspot.
Neem voor de hutspot geen "klapstuk", dat is veel te vet en niet te vreten, maar lekkere sucadelapjes of ander mager rundvlees (hoe langer het opstaat hoe lekkerder).
Het water dat je bij het vlees giet kan je gedeeltelijk vervangen door rode wijn (Bourgogne bijvoorbeeld) of bier (Trappist!). Verder kan je alles naar eigen inzicht toevoegen: knoflook, peen, ui, champignons etc.