zondag, april 13, 2003

Marokkaans diner

Geinspireerd door de Allerhande van maart heb ik mijn gasten vanavond een Marokkaans diner voorgeschoteld. Bestaande uit een lamsstoofschotel, een salade, turks brood en couscous. Lamsvlees halen bij de marokkaanse supermarkt, goedkoop en supermals! Ruim 8 ons voor nog geen 10 euro. Erbij gedroogde tomaten, olijven, en gemarineerde uitjes van de moslims op de markt.
In mijn geval is het meestal een beetje van Allerhande en een beetje van mezelf, dus bij deze de aangepaste receptuur. Succes verzekerd!

Wortelsalade met koriander
3 winterwortels, geschrapt en in stukjes gesneden
1 zure appel, in kleine stukjes gesneden
1 kleine courgette, gesneden
150 gr pitloze druiven
olijfolie
4 el azijn
100 ml sinaasappelsap
2 tenen knoflook
1 tl gemalen komijn (djinten)
1/2 tl kaneel
1 tl paprikapoeder
verse koriander (veel!)

In wok olie verhitten, knoflook hierin even bakken. Afblussen met azijn
en sinaasappelsap. Wortel, courgette en overige kruiden toevoegen. Even laten meestoven, op gevoel, paar minuten. Vuur uitdraaien. Appel, druiven en fijngesneden koriander erdoor roeren. Overdoen in schaal en laten afkoelen.

Tajine van lamsvlees en artisjokken

800 gr lamslappen (lamsbout zonder bot)
peper * 1 ui, gesneden * 2 tenen knoflook, gehakt * 1 envelopje saffraan * 4 eetlepels olie * 1 theelepel djahé en een stukje gemberwortel * 1 vleesbouillontablet * 2 tomaten * 1 blik artisjokken (400 gr) * verse koriander * 1 limoen * 250 ml gezeefde tomaten * water

Gewoon een braadpan nemen met dikke bodem. Zo'n tajine is wel leuk maar past niet meer in mijn kasten. Gezeefde tomaten met 250 ml water in steelpan of magnetron opwarmen. Vlees in grove stukken snijden en bestrooien met vers gemalen peper. In braadpan olie verhitten. In olie vlees rondom dichtschroeien. Ui, knoflook, gemberwortel en djahé toevoegen en 1 minuut meebakken. Bouillontablet boven pan verkruimelen en tomatenbouillon toevoegen. Vlees moet net onder staan. Limoen in vieren snijden en erin werpen. Minstens een uur op laag vuur laten stoven met deksel op de pan.
Artisjokken afgieten en halveren. Tomaten in grove stukken snijden. Tomaat en artisjokken door vlees scheppen. Zo nodig nog op smaak brengen met peper en zout. Nog een half uur laten stoven. Garneren met fijngesneden koriander en schijfjes limoen. Citroen mag ook. Erbij serveren: turks brood en/of couscous, en de wortelsalade.