donderdag, februari 13, 2003

Vriendschapsbrood

Meer dan 10 jaar geleden heb ik het vriendschapsbrood (ook wel "Herman" genoemd) gekregen en vaak gebakken.....altijd het orginele recept willen hebben, maar nooit gevonden. Tot ik er over las in het volkskrant-magazine, hier stond alleen ook niet het complete recept in.....maar nu wel gevonden! Het duurt even, maar dan heb je wel iets lekkers!

Dag 1:
Startdeeg
200 gr. suiker, 125 gr. bloem, 5 gr. droge gist en 200 ml. melk (kamertemperatuur) mengen met een houten lepel, een schone theedoek erover en op een warme plaats wegzetten (niet in de oven).

Dag 2 en 3:
Roer het deegmengsel 2 maal per dag met een houten lepel goed door. Schone theedoek erover en op een warme plaats wegzetten.

Dag 4:
Het deegmengsel aanvullen met: 200 gr. suiker 125 gr. bloem 200 ml. melk (kamertemperatuur) Dit mengsel goed roeren met een houten lepel en met een schone theedoek op een warme plaats wegzetten.

Dag 5, 6, 7, en 8:
Roer het deegmengsel 2x per dag goed door met een houten lepel en met een schone theedoek erover op een warme plaats wegzetten.

Dag 9:
Het deegmengsel aanvullen met: 200 ml. melk (kamertemperatuur), 200 gr. suiker en 125 gr. bloem Dit mengsel goed doorroeren met een houten lepel en dit daarna over 4 bakjes verdelen. 2 bakjes hou je voor jezelf. Eén om te bakken en het andere bakje gebruik je als je nieuwe startdeeg. Het deeg om op dag 10 te gaan bakken, zet je weer terug in je beslagkom met een schone theedoek erover en op een warme plaats wegzetten. Jouw nieuwe startdeeg in het 2e plastic bakje kun je invriezen tot nader gebruik of je kunt het in een andere beslagkom overzetten en je verzorgt en voed dit startdeeg als bij dag 2 en 3 staat beschreven tot en met dag 10.
De overgebleven 2 bakjes met startdeeg geef je weg aan goede vrienden met een kopie van dit recept.

Dag 10:
Oven voorverwarmen op 170 graden
Groot cakeblik invetten (eventueel met kristalsuiker bestrooien (het teveel aan suiker uit het bakblik kloppen).

Mixen in een kom:
3 eieren
200 gr. suiker

Toevoegen:
250 gr. bloem
2 theelepels kaneelpoeder
50 ml. olie
200 gr. gemengd: rozijnen en gehakte noten (bijv. studentenhaver)
1 grote appel - stukjes gesneden
2 theelepels bakpoeder
Dit alles goed en luchtig omscheppen tot een egaal geheel, dan het deeg van dag 9 erbij doen en weer luchtig omscheppen.
Het mengsel in het cakeblik overgieten en in de oven zetten.
Baktijd is 60-70 minuten.
Controleren of de cake droog is door er een sateprikker in te steken, is het nog nat, nog even doorbakken.
Is "Herman" gaar, dan op een rooster uitstorten en goed aflaten koelen.