Mijn gasten op mijn 38e verjaardag deze maaltijdsoep voorgeschoteld, recept van mijn moeder!
Ja wij hebben servische roots....
SERVISCHE BONENSOEP (4 personen)
250 gr witte bonen
2 uien
3 teentjes knoflook
250 gr zuurkoolspek (of van die spekjes in een bakje, kan ook)
2 aardappelen
3 worteltjes
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel paprikapoeder
2 eetlepels fijngehakte peterselie
150 gr knoflookworst
zout/peper
Week de witte bonen 1 nachtje in koud water.
Maak de uien schoon en snijd 1 ui in flinke parten. Maak de teentjes knoflook schoon en snijd ze doormidden. Kook de witte bonen in het weekwater met de parten ui, gehalveerde teentjes knoflook en het zuurkoolspek in ca. 1,5 uur gaar.
Haal het spek uit de pan en snijd het in blokjes (als het al blokjes zijn hoeft dat natuurlijk niet, wel wakker blijven!). Snijd de overgebleven ui klein. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes, kook ze even voor in de magnetron. Snijd de worteltjes in plakjes. Verhit de olie in een flinke pan en fruit hierin de kleingesneden ui, de blokjes aardappel en de plakjes wortel in ca. 4 minuten. Roer het paprikapoeder door het mengsel. Voeg de witte bonen met het kookvocht, de blokjes spek en de fijngehakte peterselie toe. Breng het geheel aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat de soep ca. 30 minuten (?) zachtjes koken tot alles door en door gaar is. Misschien ook wel langer, dat hangt van de bonen af. Snijd de worst in plakjes en voeg deze aan de soep toe. Maak alles op smaak met wat peper en zout.
Ja wij hebben servische roots....
SERVISCHE BONENSOEP (4 personen)
250 gr witte bonen
2 uien
3 teentjes knoflook
250 gr zuurkoolspek (of van die spekjes in een bakje, kan ook)
2 aardappelen
3 worteltjes
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel paprikapoeder
2 eetlepels fijngehakte peterselie
150 gr knoflookworst
zout/peper
Week de witte bonen 1 nachtje in koud water.
Maak de uien schoon en snijd 1 ui in flinke parten. Maak de teentjes knoflook schoon en snijd ze doormidden. Kook de witte bonen in het weekwater met de parten ui, gehalveerde teentjes knoflook en het zuurkoolspek in ca. 1,5 uur gaar.
Haal het spek uit de pan en snijd het in blokjes (als het al blokjes zijn hoeft dat natuurlijk niet, wel wakker blijven!). Snijd de overgebleven ui klein. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes, kook ze even voor in de magnetron. Snijd de worteltjes in plakjes. Verhit de olie in een flinke pan en fruit hierin de kleingesneden ui, de blokjes aardappel en de plakjes wortel in ca. 4 minuten. Roer het paprikapoeder door het mengsel. Voeg de witte bonen met het kookvocht, de blokjes spek en de fijngehakte peterselie toe. Breng het geheel aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat de soep ca. 30 minuten (?) zachtjes koken tot alles door en door gaar is. Misschien ook wel langer, dat hangt van de bonen af. Snijd de worst in plakjes en voeg deze aan de soep toe. Maak alles op smaak met wat peper en zout.