dinsdag, maart 19, 2002

Coq au vin

Nodig voor 6 personen:
* 6 kipkarbonades en 6 kippenpoten
* 3 eetlepels bloem
* zout en versgemalen peper
* 3 flinke uien of sjalotten
* 500gr. champignons
* 3 tenen knoflook
* 2 winterpenen
* 1dl. olijfolie
* 250gr. ontbijtspek
* 1 blikje tomatenpuree
* 1/2 liter rode wijn
* 1/4 liter bouillon
* 2 takjes verse tijm of 1 theelepel gedroogde

De kip op kamertemperatuur laten komen. Roer de bloem met wat zout en peper door elkaar. Haal de stukken kip door de gekruide bloem. Snipper de uien grof. Snijd de schoongemaakte champignons in vieren. Snipper de knoflook en snijd de peen in plakken of stukjes.

Verhit de olie in een pan. Bak de kip rondom aan. Laat de ui, champignons, knoflook, peen en het ontbijtspek een paar minuten in het braadvet bakken. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit kort mee. Doe de kip terug in de pan, voeg de wijn, bouillon en tijm toe.
Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de kip met het deksel schuin op de pan ongeveer 40 minuten stoven. Af en toe omscheppen! Voeg eventueel een scheutje wijn toe, breng op smaak met zout en peper. Als de saus te dun is kan je die een beetje binden.
Heerlijk met aardappelpuree die met een scheutje olijfolie en fijngehakte peterselie op smaak is gebracht.