Falafel

Ingezonden Vega recept door Klaartje!

Fallafel - voor drie of vier personen.

1 ui
1 of 2 teentjes knoflook
groot blik kikkererwten, goed afgieten
1,5 theelepel zout
zwarte peper, komijn, koriander (gemalen) en cayennepeper naar smaak
desgewenst een lepel korianderbolletjes, geplet met houten lepel
een eetlepel vers korianderblad gesneden
een eetlepel verse peterselie gesneden
1 ei
1 theelepel bakpoeder
2 eetlepels bloem

voor het serveren:
tomaat en komkommer in blokjes
pitabroodjes of turks brood in kwarten (ingesneden om te kunnen
vullen)
sausjes

Pureer de helft van de kikkererwten met de ui (gesnipperd), zout, knoflook (uit de knijper), en kruiden/specerijen. Hak de andere kikkererwten grof of druk ze plat met een houten lepel. Meng daar bakpoeder, ei en bloem doorheen. Meng de twee kikkererwtenmengsels in een kom en zet het een uurtje in de koelkast. Maak er balletjes (walnootformaat of iets kleiner) van met de hand (als het stijf genoeg is) of met twee lepels zoals voor oliebollen, en frituur deze. Valt de falafel uit elkaar bij het frituren, dan is het beslag te nat en moet er wat bloem bij.
De falafel eten in broodjes met komkommer en tomaat er bij in, en
saus erover. Eet smakelijk.