Moussaka (voor 4-6 personen)
2 aubergines in stukjes
500 gram rundergehakt
6 tomaten, in kleine stukjes
2 uien gesnipperd
1 ons geraspte oude kaas of Griekse kaas
1 teen geperste knoflook
750 gr. vastkokende aardappels in schijfjes
olijfolie, kaneel, zout en peper
0,5 l bechamelsaus (bloem, melk, ei, geraspte kaas)
Kook de aardappelschijfjes beetgaar en maak de bechamelsaus. Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht 180 graden). Strooi zout over de aubergine om het vocht er uit te krijgen, dep hierna droog voordat je het gaat bakken. Bak het gehakt bruin met de ui, voeg aan het eind peper, zout en flink wat kaneel toe en de tomaten en knoflook, 10 min. laten stoven. Bak de aubergines kort aan, voeg deze bij het gehaktmengsel dat 10 minuten heeft gestoofd, nog even 5 min. stoven. Eventueel nog wat kaneel/ zout en peper toevoegen. Vet een flinke ovenschaal in met olijfolie en leg de aardappelschijfjes onderop. Voeg daarna het gehaktmengsel toe en sluit af met nog een laagje aardappelschijfjes. Giet de bechamelsaus er over en daarna de geraspte kaas. Bak ongeveer 30 minuten in de oven.
Bechamelsaus: 100 gram roomboter laten smelten, hier al roerend 100 gram bloem bij doen, even door laten garen (blijven roeren), dan 600 ml. Warme melk toevoegen, goed roeren met een garde zodat er geen klontjes in komen, dan een ei er doorheen doen en 1 ons Griekse kaas of oude geraspte kaas, goed roeren. De saus moet een beetje dik zijn! In 30 minuten bakken, uit de oven halen en even laten staan voordat je gaat aansnijden.