Spaghetti met ansjovis in tomatensaus (Jamie Oliver)



Echt een topper dit en zonder vlees! Je kunt het met spaghetti of tagliatelle maken maar als je margherita-pasta kunt vinden is het helemaal mooi, volgens Jamie. Deze margherita-pasta is dikker dan spaghetti en heeft aan één kant franje.

Voor 4 personen heb je nodig:
olijfolie
4 tenen knoflook, gepeld en in heel dunne plakjes gesneden
2 flinke handenvol pijnboompitten een flinke handvol rozijnen
12 gezouten ansjovisfilets
3 opgehoopte eetlepels tomatenpuree
een groot wijnglas rode wijn
100 gram broodkruim van oud brood (ik heb panko gebruikt en deze met veel aandacht licht geroosterd in een droge koekenpan).
450 gram gedroogde spaghetti/tagliatelle of margherita-pasta

Zet een pan op het vuur: giet er 6 eetlepels olijfolie in en bak de knoflook op laag vuur. Doe er zodra de knoflook begint de kleuren de pijnboompitten, rozijnen en ansjovis bij en laat die 2 minuten meebakken, tot de ansjovisfilets gesmolten zijn. Roer er de tomatenpuree en de wijn door. Laat het mengsel 3 minuten op matig vuur pruttelen. De saus hoort vrij dik te zijn, zoiets als passata, maar als je denkt dat hij iets dunner moet worden, doe er dan een beetje water of wijn bij.

Verhit wat olijfolie in een andere pan en bak de broodkruimels krokant en goudbruin (of rooster dus panko in een droge koekenpan). Laat afkoelen op een stuk keukenpapier. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in gezouten kokend water. Hussel de gare, uitgelekte pasta door de saus. Proef of er nog zout en peper bij moet. Verdeel de pasta over de vier borden. Strooi er tenslotte het broodkruim over.

Laat die rozijnen alsjeblieft niet weg, want die gaan een schitterend gesprek aan met de ansjovis.