Recept van Richard Gussof, chefkok van restaurant Pietrasanta in New York:
Pasta van penne met pancetta in een wodkasaus met doperwten
Ingrediënten (voor 2 personen):
1 ons pancetta (italiaans buikspek) in dobbelsteentjes
30 gram boter
een halve rode uit, gesnipperd
120 gram doperwten
120 ml wodka
4 San Marzano tomaten
¼ liter slagroom
250 gram penne
Zet de koekepan met boter op een half hoge vlam. Doe de pancetta in de gesmolten boter. Bak 1 minuut. Voeg de ui toe en bak opnieuw 1 minuut. Voeg de erwten toe en de helft van de wodka (wees voorzichtig; de wodka vat vlam). Bak gedurende 1 minuut. Voeg de gepelde en gehakte tomaten toe, de slagroom en de andere helft van de wodka. Laat het geheel nog eens drie minuten bakken. Peper en zout naar smaak toevoegen.
Kook intussen de penne in kokend water gedurende zeven tot acht minuten. Voeg de penne toe aan de saus.
Alle recepten uit de rubriek Wereldkeukens in de zomerbijlage van de Volkskrant, Intermezzo, zijn verzameld in een volkskrantblog: hierrrrr..